Haber

Yunanistan’da orman yangınları: Bakandan ‘Türk ajanı’ iddiası

Komşu Yunanistan’daki şiddetli orman yangınları ülkeyi derinden etkilemeye devam ediyor. Yangınla mücadelenin sürdüğü ülkede alevler nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 5’e yükseldi.

Öte yandan kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Yunan basınına açıklamalarda bulunan sağcı Devlet Bakanı Makis Voridis, yangınlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Uluslararası anlaşmalara göre gayri askeri statüye sahip Rodos Adası’ndaki yangınlara dikkat çeken gazeteci, Bakan Voridis’e, “Bazıları özellikle turizmimizin mücevherlerinden biri olan ve adalar arasında yer alan Rodos’u merak ediyor. askerden arındırılması isteniyor, merak edenler var, siz ne düşünüyorsunuz?” diye sordu. Voridis soruyu şu sözlerle yanıtladı: “Yangının nedeninin Türk ajanları mı, hayvan besleyenler mi yoksa manyak bir kundakçı mı olduğu değerlendirilecek. Bu konunun Milli İstihbarat Teşkilatını ilgilendirdiğini düşünüyorum.”

FIRSATTAN TEPKİ

Voridis’in açıklamaları Yunan muhalefetinin tepkisini çekti. Muhalif yayın organları bu açıklamaları ‘hükümetin kamuoyunu oyalama girişimi’ olarak değerlendirdi.

Ana muhalefet partisi SYRIZA Meclis Grubu Başkanı Socrates Famellos, önleme, hazırlık ve kapsamlı planın önemine vurgu yaparak, doğal afetlerin etkilerini azaltacak adımların atılmasını talep etti. SYRIZA ayrıca siyasi liderlerin yangın konusunu görüşmek üzere Cumhurbaşkanı’nın liderliğinde Atina’da bir araya gelmelerini de acilen talep etti.

VOLOS VE EGRIBOZ’daki tahliyeler

Yunanistan genelinde yangınlar devam ederken, Volos ve Eğriboz bölgeleri başta olmak üzere köylere yönelik tehdit artıyor. İtfaiye ve Sivil Savunma ekipleri, yangınların yayılmasını önlemek için yoğun bir şekilde çalışıyor. Artan tehlike nedeniyle bazı yerleşim yerlerinde tahliyeler yapılıyor. Yüzlerce itfaiyeci ve çok sayıda araç, yangınlara uçak ve helikopter binekleriyle müdahale ediyor.

Rodos’un güneyinde yangınlar onuncu gününde de devam ediyor. Yeniden alevlenen Eğriboz’da müdahaleler yapılırken Halkidiki’den yeni bir yangın haberi geldi. Kifissia’da çıkan yangın kontrol altına alınırken, Korfu’da durum nispeten iyileşti. Alevlerin Lamia’dan yükseldiği de belirtildi. Tithorea’da ağır yanıkları olan bir vatandaş entübe edildi. Büyük yangınlardan da etkilenen askerlerinin bir kısmının hastanelere kaldırıldığı açıklandı.

YANGINLARIN EKOSİSTEM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Yangınlar sadece insanları ve yerleşim alanlarını etkilemekle kalmaz, aynı zamanda doğal yaşamı da ciddi şekilde tehdit eder. Karystos ve Platanistos bölgelerinde çıkan yangınlar nedeniyle büyük hayvan kayıpları kaydedildi. Aynı zamanda yangından etkilenen bölgelerde mera ve arı kovanları gibi doğal kaynaklar da yok oluyor. Bu durum hem çiftçiler hem de arıcılar için büyük kayıplara neden olmaktadır.

MİÇOTAKİS BAŞKAN İLE GÖRÜŞÜYOR

Öte yandan, Başbakan Kiriakos Miçotakis Perşembe günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou ile aylık olağan görüşme gerçekleştirdi. Miçotakis, “Bugünler zor ve çok üzücü Sayın Cumhurbaşkanı çünkü orman yangınlarıyla mücadelede görev başında şehit olan Yunan Hava Kuvvetleri’nin iki pilotu ve kaçmaya fırsat bulamayan iki vatandaşımızın yasını tutuyoruz. ateş girdabından.” Tüm Akdeniz’de durumlar yaşanıyor; iklim krizi burada ve hepimizi etkiliyor, muhtemelen bilim adamlarının bizi uyardığından daha şiddetli.”

haber-ayranci.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu