ARNAVUTKÖY’DE TARLADAN SOFRAYA ORGANİK SEBZELER YETİŞTİRİYORLAR
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü, “Tarım Arazilerinin Etkin Kullanımı” projesine devam ediyor. Bu kapsamda Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile İstanbul Havalimanı yakınlarındaki Dursunbey Mahallesi’nde bir tarlada sebze yetiştiriliyor. Tarlada domatesten bibere, maruldan semizotuna kadar her türlü sebze yetiştiriliyor. Vatandaşlar ise istedikleri ürünleri şubeden toplayarak alabiliyor.
Sebzeler, Arnavutköy’de İstanbul Havalimanı’nın yanında, Dursunköy Mahallesi’ndeki lokasyonda yetiştiriliyor. Yaklaşık 5 yıldır devam eden proje, 2022 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından sırık domates yetiştiriciliği için hibe matrahı olarak sağlandı. Arnavutköy İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından yürütülen proje ile tarlada domates, biber, patlıcan, fasulye, karpuz, semizotu ve marul gibi birçok sebze yetiştiriliyor. Tarlayı gören vatandaşlar taze ürün toplayıp satın alabiliyor. Tarlada çalışan personeller, bir yıl boyunca emeklerinin karşılığını almanın mutluluğunu yaşıyor.
“ÜRÜNÜ ŞUBEDEN ÇIKAN TAZE KOYDUĞU İÇİN BURAYI TERCİH ETTİLER”
Yaklaşık 5 yıldır herkesin ziyaretine açık olan tarlada vatandaşlar kendi elleriyle topladıkları taze sebzeleri satın alma imkanı buluyor. Tarlayı ilk kez görenlerin yanı sıra yetiştirilen sebzelerin müdavimi olanlar da var. Dursunköy Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla uğraşan Gökhan Özer’in işlettiği yerde aileler çocukları ile birlikte istedikleri işleri topluyor. Vatandaşlar tarladaki eserleri toplarken bir yandan da istedikleri eserlerin tadına bakma fırsatı buluyor. Gökhan Özer, “Beş yıldır burada tüm vatandaşlarımıza hizmet veriyoruz. Sulama ekipmanlarının tamamı burada bahçemizde. Bugün toplama günümüz. Bugün bir yıllık emeğin karşılığı ödeniyor. Bugün sahip olduğumuz gün. Beklediğimiz gibi.Herkesin elinden yeni eserler çıkmıştır.Yurdun değişik yerlerinden gelenler de vardır.Anadolu yakasından gelenler de çoktur.Herkes yerinden söktüğü için burayı tercih ediyor.Çocuklar Gencinden büyüğüne hepsi burayı beğeniyor.Yetişkinlerini toplamak istiyoruz.Aksi takdirde ölüyorlar.Genelde tespit edip yönlendiriyoruz.Domatesimiz bugün çıktı.Biberimiz 15 günlük.Biberin her çeşidi var. , çeri domates, patlıcan, hıyar, yeşil fasulye, karpuz, kavun. İlaç atmamaya özen gösteriyoruz. Fiyatlar bir o kadar çabuk burada savurgan. Domatesi 25 liraya kıl biberi 40 liraya veriyoruz. 30 lira, patlıcan ve salatalık 20 lira. Özer, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sırık domatesi yetiştiriciliğini de desteklediğini belirterek, “Turistlerin de ilgisini çekiyor. Birçok insanı burada ağırlıyoruz. Bahçeye geldiklerinde çıkamıyorlar” dedi.
“GÖZÜMLE ALIYORUM” Tarladan sürekli sebze aldığını söyleyen bir vatandaş, “Çok güzel. Eskiden köy yerlerinde böyle şeyler görürdük. İstanbul’da böyle bir şeyin olması harika. Buradan domates ve biber topluyorum ve taze oluyor. Kendi gözümle alıyorum. Çok mutluyum.” “Kendim dikmiş gibiyim. Hep buradan geçtiğim için ekildiğini görüyorum. Bugün biber aldım. Domatesler kıvama gelmedi ama 1 hafta 10 gün sonra olur” dedi. Bir başka vatandaş ise “En iyisi kolunuzu koparıp bu duyguyu yaşamak. Tavsiye ederim. Şu anda ucuz bir şey yok. Bu emeği gördükten sonra fiyatlara yorum yapılmamalı. Paraya bakılmaması gerekiyor” dedi. Aldıktan sonra. Büyükşehir psikolojisi yoruyor. İmkanı olan herkes buraya geliyor. Davet edilmem gerekiyor” dedi.
“BİLİYORUZ, HER YIL BURAYA GELİYORUZ.” Biber toplayan bir başka vatandaş ise, “Eserleri çok güzel bulduk. Her yıl tarlaya geldiğini söyleyen bir vatandaş, “Aslında biz her yıl buraya geldiğimizi biliyoruz. Çalışmalar güzel. Bugün patlıcan ve biber var. Eşim domates topluyor.” Tarladan sebze toplayan vatandaşlardan biri, “Kendin giriyorsun, kendi bahçen gibi topluyorsun. Her sene gelip topluyoruz başka yerlerden de almıyoruz. Büyükleri de topluyoruz toplarken başkalarına zarar vermiyoruz. İstanbul Havalimanı’na indikten sonra karşıdan karşıya geçerken tarlayı fark eden bir kadın, “Havaalanından geldik. Antalya’dan geldik. Biber, patlıcan, domates topladık.” dedi. Başka bir vatandaş ise, “Hanımla geçerken gördük, toplayalım dedik, içeri girdik. Burada bir bakkal var, gözünüzle görürsünüz. Organik toplarsınız, organik yersiniz” dedi. . Bugün köy biberi, yeşil biber ve patlıcan aldık.”
TÜRK DEYEREK ÇALIŞIYORLAR
Yıl boyunca hasat zamanına kadar yaklaşık 10 personel tarlada çalışmaktadır. Tohumlamadan sırığa, gübrelemeye, yabancı ot temizliğine kadar işin her aşamasında kadın çalışanların emeği var. Tarla çalışanlarından biri, “Domatesleri budarız, domatesleri bağlarız, biberleri topluyoruz. Çapa yaparız. En güzel duygu tarlada çalışıp büyümek ve yemektir.”